top of page

De lessessies gaan door
op locatie Ekotuinen te Wuustwezel-Gooreind
Laat het weer het toe, zal de theorieles gevolgd worden door een uurtje praktijk. 
 

Interesse om in te schrijven ? Stuur bericht aan  info@biegilde-kalmthout.be

VOLZET

28/01/2024- 9h30 – 12h00h : Bijenhouden:  inleiding en kennismaking met het volk

Inhoud cursus, korte geschiedenis, 

De bij in het dierenrijk, wilde bijen, solitaire bijen, bijenrassen

Samenstelling bijenvolk, bijenvolk als organisch geheel,

Nut van de bijenteelt en nut van de honingbij

04/02/2024- 9h30 – 12h00 : De honingbij, anatomie, kenmerken

Morfologie en anatomie, communicatie en oriëntatie

                                         

25/02/2024- 9h30 – 12h00 : Het leven van de honingbij, de kolonie, levensloop, communicatie

                             Van ei tot bij, rol van werksters, darren, koningin, jaarcyclus, 

Ervaringen van een beginnend imker

10/03/2024- 9h30 – 12h00 : Bijenwoningen en imkersmateriaal, omgaan met bijen

                             Soorten kasten, bijenruimte, ramen, kunstraat, cellen, materiaal. 

Hoe zich gedragen rondom de bijenkast, bijensteken, allergie, ehbo

                                          

24/03/2024- 9h30 – 12h00 : Drachtplanten, bestuiving, reizen met bijen 

Belang voor het ecosysteem, dracht, drachtkalender, vliegradius, reizen naar drachtgebieden, serres, landschapsbeheer, …

                                         

21/04/2024- 9h30 – 12h00 : Bijengezondheid

Ziekten en plagen, wat te doen in geval van.
Natuurlijke vijanden, varroa, broedziekten, ziekten volwassen bij

                                          

28/04/2024- 9h30 – 12h00: Imkertechnieken I - zwermen

Zwermen : Oorzaken, Verloop, zwermdop, Zwermcontrole, Zwermregulatie : nieuwe volken, afleggers, vlieger, veger, Zwermvangen, verzorging, Zwermlokkast

Eenvoudige koninginneteelt

12/05/2024- 9h30 – 12h00 : Bijenproducten, oogsten en verwerken

Belang voor de bij en belang voor de mens,

Grote lijnen van hoe wordt geoogst en verwerkt

Verzegelde ramen, zegelwas, slingeren en persen, zeven, rijpen, afvullen, etikettering, bewaring

Andere honingproducten : Was, stuifmeel, koninginnebrij, propolis, bijengif

Honinganalyse (basisbegrippen)

26/05/2024- 9h30 – 12h00 : Imkertechnieken II - imkeren van maand tot maand 

Voorjaar - Zomer - Najaar - Winter

Groei opvolging, ruimte geven, drachtstop, Zwermcellen, eerste honingoogst

zomerdracht, 2e Honingoogst, Varroabehandeling zomer / winter

In- en uitwinteren : Zomerbijen, winterbijen, In- en uitwinteringstechnieken

02/06/2024- 9h30 – 12h00 : Overzicht - Examen 

Examen
Nabeschouwing, diploma, registratie FAVV

Waar verdere info vinden, hoe nu starten ?

                                          

AGENDA Cursusjaar 2024

bottom of page