top of page
Image by Bianca Ackermann
Image by Damien TUPINIER

Aziatische Hoornaar

Sinds enkele jaren is de Aziatische hoornaar aanwezig in Vlaanderen. Deze invasieve uitheemse soort is hier door menselijk toedoen verzeild geraakt en is problematisch voor onze lokale natuur en biodiversiteit. Uitroeien is spijtig genoeg niet realistisch, vandaar dat we trachten ermee te leren omgaan en samen de overlast zo laag mogelijk proberen te houden.

Hoe herkennen ?
De Aziatische hoornaar is groter dan een honingbij en een wesp, maar kleiner dan zijn Europese naamgenoot (zie de figuur hieronder). Je kunt de twee hoornaars verder onderscheiden dankzij hun kleurpatroon. De Aziatische hoornaar heeft een zwart achterlijf, met een (donker)geel deel, en gele pootjes. De Europese hoornaar is overwegend roodbruin, waarbij de meeste achterlijfsegmenten geel gekleurd zijn. De tekening hieronder geeft een goed beeld. 












In het voorjaar bouwt de overwinterde koningin een embryonaal nest.
Dergelijk nest heeft de grootte van een pingpong bal tot tennisbal en kan nog eenvoudig verwijderd worden.

Het kleine nest groeit vervolgens uit tot een primair nest, dankzij de hulp van de vele werksters. De koningin verlaat momenteel haar nest niet meer. Het nest wordt zo groot als een tennisbal, maar kan geleidelijk aan de proportie van een voetbal aannemen.

Vanaf de zomer wordt het primaire nest meestal verlaten en verhuizen ze naar een groter en hoger gelegen, secundair nest. Die nesten vind je vaak terug hoog in de boomtoppen. Deze nesten bestaan uit een papieren schil en kunnen een diameter van 1 meter bereiken.

 

Hoe nesten bestrijden in onze gemeente Kalmthout ?

In het voorjaar kunnen imkers mee zorgen voor het vangen van de jonge koninginnen. Merk je in het voorjaar tot ongeveer mei een klein, embryonaal nest, dan kan dit verwijderd worden met behulp van een bokaal of glas en een stevig papier of dun stuk karton. Onze imkers willen je hier graag bij helpen. Contacteer ons via info@biegilde-kalmthout.be. 

 

Voor de verwijdering van grotere, primaire nesten in hagen, struiken, garages of tuinhuizen, doe je best beroep op de brandweer. Zij verwijderen de nesten op dezelfde manier als overige wespennesten. Hiervoor meld je het nest via www.brandweerzonerand.be/wespenverdelging door het formulier in te vullen.

 

Secundaire hoornaarsnesten in de toppen van bomen meldt je aan de milieudienst. De nesten worden dan verdelgd door een gespecialiseerde aannemer met de nodige expertise, maar blijven meestal hoog in de boomtop hangen. Hiervoor ontvangt de eigenaar nadien een betalingsuitnodiging voor een retributie net zoals bij het bestrijden van wespennesten door de brandweer.

 

Merk je een hoornaarsnest op in je tuin of hier buiten, meldt hem dan zeker ook via www.vespawatch.be.

 

Ontdek je Aziatische hoornaars foeragerend in de tuin, maar weet je niet waar het nest zich bevindt, neem dan contact op met de Biegilde van Kalmthout via info@biegilde-Kalmthout.be.  
De imkers zullen trachten om het nest te lokaliseren door enkele werksters van de Aziatische hoornaar te vangen, te merken en hun vliegrichting en terugkeertijd te monitoren. In de hoop zo het nest te vinden en te laten verdelgen.

 

Zo beperken we samen de groeiende impact van de Aziatische hoornaar in Kalmthout.

hoornaars ecotuinweetjes.jpg
bottom of page