top of page

 Biotechnische bestrijding van de varroamijt :

Het gebruik van kleine of halve hoogsels

Het werken met halve hoogsels biedt veel voordelen, ikzelf gebruik ze al bijna 20 jaar. Vermits ze maar half zo zwaar zijn als hele hoogsels zullen veel imkers er graag mee werken, vooral degene met mindere fysieke mogelijkheden.

Ik gebruik halve Langstroth met de afmetingen 10,7 x 43,5 cm. En nu hoor ik de kritiek al, te klein!! Toch kunnen deze halve hoogsels van tien ramen ruim tien kilogram honing bevatten.

De warmtehuishouding wordt minder gestoord. Wanneer men in het voorjaar moet uitbreiden en men plaatst boven op de broedkamer een heel hoogsel betekent dit voor het bijenvolk een ware ramp. De warme lucht uit de broedkamer stijgt in het lege opgezette hoogsel met als gevolg dat het broed niet meer op de gewenste temperatuur kan worden gehouden en hierdoor de ontwikkeling stagneert. Minder bijen gaan uitvliegen om de temperatuur van het broednest op peil te houden, waar ze evenwel maar gedeeltelijk in zullen slagen.

Nu is het geweten dat wanneer de broedtemperatuur van 35 naar 33 graden daalt er veel meer varroamijten worden gekweekt wat later in het jaar catastrofaal kan zijn voor het volk. Het slingeren van honing. Het is veel makkelijker mooi verzegelde honing te oogsten, misschien klinkt het raar maar de bijen verzegelen vlugger halve hoogsels.

Als broedruimte kan men beter anderhalf dan twee broedkamers gebruiken, de broedruimte is immers groot genoeg, geen enkele koningin zal er in slagen om deze ruimte volledig te beleggen. Ook kan men best de onderste (grote) broedbak laten staan.

Koninginneteelt of het oogsten van koninginnebrij is gemakkelijker vermits men alleen maar kleine (lichte) hoogsels moet verplaatsen. Overwinteren gaat ook veel beter met anderhalf hoogsel.

 

De bijen bevinden zich ongeveer op de scheiding van de twee hoogsels waardoor ze gemakkelijker contact met elkaar houden en minder gevaar lopen voor afkoeling door van het ene naar het andere raam te lopen.

De voordelen zijn legio. Probeer het maar eens. De bijen en de imker zullen er wel bij varen. Het enige minpunt is dat het wat meer tijd kost om halve hoogsels en raampjes aan te maken maar het is een investering die loont en men maar eenmaal hoeft te doen.

Pieter Roelands

Huisheuvelstraat 19

B-2990 Wuustwezel

Tel & Fax: +32 (0)3/669.62.93

 

Met bronvermelding mag de hierboven beschreven methode verspreid worden zonder de schriftelijke toelating van de auteur.

bottom of page